Go Forest logo

We planten in de Chaco, Argentinië

De Chaco is het op één na grootste natuurgebied van Latijns-Amerika, met bijna 1,1 miljoen vierkante kilometer. Het loopt door Argentinië, Bolivia, Paraguay en een klein deel van Brazilië. Sinds 2014 is er echter meer dan 500 000 hectare bos verloren gegaan.

6

lokale gemeenschappen zijn nauw betrokken

80%

van de opbrengst van het planten gaat rechtstreeks naar de gemeenschappen

6

verschillende soorten bomen worden geplant

Wij creëren toegevoegde waarde die verder gaat dan het planten van bomen.

Het verlies aan biodiversiteit is enorm en de noodzaak van herbebossing is dringend. Het herbebossingsprogramma pakt niet alleen de uitdagingen op het gebied van biodiversiteit aan, maar ook sociale problemen. Het project creëert de voorwaarden die inheemse gemeenschappen in staat stellen te gedijen, terwijl de biodiversiteit wordt hersteld. Deze regio is een van de meest gediversifieerde wat betreft culturele groepen.

Go Forest werkt samen met Alianza Wichi, die de afgelopen drie jaar samen met inheemse gemeenschappen in de Chaco-regio in Argentinië een regeneratiestrategie heeft ontworpen. We geloven dat we permanent een eerlijke relatie opbouwen met de verschillende etnische culturen van de regio, waardoor we een gezonde basis kunnen leggen voor een ambitieus herbebossingsproject.

De projecten bestaan in het bijzonder uit het versterken, in stand houden en verbinden van bestaande familiale landbouwprojecten in vier inheemse gemeenschappen in de buurt van Tartagal, departement San Martin, in de provincie Salta (Argentinië). De focus ligt op het ontwikkelen van hun weerbaarheid tegen de vernietiging van hun natuurlijke en culturele habitat.

We hanteren een holistische strategie waarbij de boom deel uitmaakt van een breder geheel en toegevoegde waarde creëert die verder gaat dan alleen het planten van bomen. We zijn van plan meerdere problemen op te lossen via een holistische benadering:

  • Inkomsten genereren voor de lokale gemeenschappen
  • Herstel van de biodiversiteit (fauna, flora, bodem, grondwaterlagen)
  • Voedselproductie (direct en indirect)
  • Juridische ondersteuning voorzien in de gebieden om verdere ontbossing te voorkomen
  • Bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen de gevolgen van de klimaatcrisis (carbon sink)
  • Samenwerken om de sociale banden van inheemse gemeenschappen te versterken

Wij planten bomen met impact

Het beschermen en herstellen van onze ecosystemen zou bovenaan al onze to do lijsten moeten staan. Het hebben van de juiste kennis is echter cruciaal om een verandering op lange termijn door te voeren. Er komt veel meer bij kijken dan het lijkt om met een boom maximale impact te maken: van locatie, tot timing, tot verzorging,

Agroforestry

We hebben voornamelijk regeneratieve landbouwprojecten om biodiversiteit en duurzame voedselproductie te stimuleren en we voeren herbebossingsprojecten uit met inheemse en traditionele agroforestry-technieken.

Zorg voor gemeenschappen

Bij Go Forest planten we niet zomaar bomen. We doen veel meer, zoals het zorgen voor duurzame ondersteuning van lokale gemeenschappen. Dit doen we door gebruik te maken van de UN Sustainable Development Goals, die dienen als blauwdruk voor vrede en welvaart voor mens en planeet, nu en in de toekomst. Afhankelijk van de regio en het project steun je verschillende SDG’s. Ons project in Argentinië richt zich op de volgende SDG’s:

Let's plan(t) the future together.

Bossen zijn een belangrijke speler in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een groot deel van alle CO2 in de atmosfeer wordt opgenomen door de bossen en opgeslagen in de vorm van organische koolstof in het hout en de bodem.

Helaas dragen ook ontbossing en verandering van landgebruik voor 17% bij aan het broeikaseffect. Een van de belangrijkste en eenvoudigste manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het creëren van een grotere biodiversiteit door het aanplanten van bossen. Dit is precies wat wij bij Go Forest, in samenwerking met verschillende bedrijven, doen.

Tanzania

7

tree species are planted

Argentinië

6

boomsoorten worden geplant

Europa

8

verschillende Europese landen

Onze projecten

We planten uw bomen niet enkel; wij zorgen er ook voor!

Tanzania

Dit project richt zich op het herstel van bossen in het Magamba Nature Forest Reserve die in het verleden zijn afgebrand. De aanplant, het onderhoud en de monitoring worden gedaan door de lokale gemeenschappen.

Argentinië

Dit project pakt niet alleen de uitdagingen op het gebied van biodiversiteit aan, maar ook sociale problemen, door de voorwaarden te creëren die inheemse gemeenschappen in staat stellen te gedijen, terwijl de biodiversiteit wordt hersteld.

Europa

We voeren herbebossingsprojecten uit in België, Ierland, Portugal, Spanje, Italy, Frankrijk, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk… Projecten in andere Europese landen kunnen aangevraagd worden.

Madagaskar

De biodiversiteit van Madagaskar is heel bijzonder. Het land heeft zijn eigen ecosysteem en prachtige wilde dieren ontwikkeld sinds het zich 160 miljoen jaar geleden afsplitste van het Afrikaanse continent.

België

Duizenden hectaren bos verdwijnen in België. We maken onze landelijke gebieden weer veerkrachtig door herbebossingsprojecten uit te voeren doorheen het hele land! Steun duurzame land- en bosbouw in België.

Armenië

In Armenië wordt met herbebossingsprojecten woestijnvorming bestreden, bodemerosie bestreden, het water beschermd en de plaatselijke gemeenschappen mondiger gemaakt door werkgelegenheid te scheppen en hun inkomen te verhogen.
VERTICAL congo

Congo

Onze partner in Faja Lobi werkt aan een geïntegreerd project van herbebossing & duurzame ontwikkeling om de uitdagingen van een veranderend klimaat en sociale ongelijkheid het hoofd te bieden.  
VERTICAL PERU

Peru

De biodiversiteit in het Peruaanse Amazonegebied beschermen en regenereren. Samen met onze herbebossingspartner Camino Verde is het onze missie om de boslandschappen te herstellen door gemeenschappen te versterken.

Start met planten

Gemotiveerd om uw bedrijf naar het volgende groene niveau te brengen? Wij vertellen u graag meer over onze visie en mogelijkheden! Neem contact met ons op to become a leader for a greener world.