De sociale impact van een Go Forest project

Bomen hebben niet alleen een positieve ecologische impact op de planeet en al haar bewoners, maar ze kunnen ook een enorme positieve impact hebben op de samenleving en de economische ontwikkeling. Door bomen te planten op de juiste manier en in de regio’s die ze het meest nodig hebben, kunnen deze bomen levens veranderen.

Duurzame ontwikkeling

Zoals iedereen weet, is het planten van bomen op de juiste manier goed voor de planeet en iedereen die erop leeft. Bebossingsprojecten veranderen niet-beboste gebieden in hotspots voor biodiversiteit en herbebossingsprojecten herstellen gebieden die ooit bossen hadden, maar die door allerlei oorzaken zijn verdwenen. Bomen creëren een habitat voor fauna; bomen slaan koolstof uit de lucht op; bomen verkoelen onze aarde. Het valt dus niet te ontkennen dat steun aan een Go Forest-project rechtstreeks bijdraagt tot duurzame ontwikkeling. Meer specifiek hebben al onze projecten impact op SDG 13 Klimaatactie, SDG 15 Leven op het Land en SDG 17 Partnerschap om Doelen te Bereiken.

Verder dan ecologische impact

Toch is het ook heel belangrijk om dit artikel te schrijven over de sociale en economische impact van de projecten. Het is niet altijd voor iedereen duidelijk wat voor impact een boom kan hebben naast de ecologische impact. Laat me je vertellen wat één boom kan doen:

De Go Forest projecten in ontwikkelingslanden, of in landen die worstelen met economische of sociale problemen, creëren niet alleen bossen maar ook kansen. Mensen in de lokale gemeenschappen in de buurt van de projecten, krijgen een fulltime of parttime baan aangeboden. Met deze baan kunnen zij genieten van een stabiel inkomen waarmee zij voedsel of medicijnen kunnen kopen, een woning kunnen vinden, enzovoort. Kortom, ze kunnen zichzelf onderhouden en hun levenskwaliteit verbetert.

Boslandbouw

Een goed agroforestry-project kan de lokale bevolking nog meer ten goede komen. Een agroforestry-project richt zich op het planten van bomen die op een efficiënte maar duurzame manier niet-houtproducten leveren. Deze producten kunnen door de lokale bevolking worden gebruikt als voedsel, om te verkopen op de markt, of om te verwerken tot iets anders. Dit soort projecten heeft een tweezijdig effect: De mensen die op het veld werken hebben misschien een geschiedenis van financiële problemen en armoede. Ze zijn misschien gestimuleerd – door een monetair rendement – om hun bossen plat te branden en in plaats daarvan vee te houden of soja te planten. Als deze mensen in agrobosbouwprojecten gaan werken, leren ze hoe ze een stabiel leven kunnen leiden met behulp van het bos, hoe ze deze bossen duurzaam kunnen beheren en waarom het belangrijk is om geen bossen te kappen of plat te branden.

De combinatie van verbeterde levensomstandigheden en een beter bewustzijn heeft een langdurige positieve invloed op de hele regio – natuur, dieren en mensen.

Ervaringen in het veld

“Toen ik in Armenië was, kreeg ik van de projectmanager te horen dat Armeense mensen vaak de grens over gaan voor inkomsten. De meesten kwamen terecht op constructiesites in Rusland, ver weg van hun familie, om zeker te zijn van een stabiel inkomen. Door de bebossings- en herbebossingsprojecten en de stabiele werkgelegenheid die voortkomt uit de boomkwekerijen, kunnen deze mensen binnen de Armeense grenzen blijven en toch hun gezin onderhouden”. Marte (operations manager)

Go Forest visits Armenia 2

“In Madagaskar ontmoette ik een kleine familie die me vertelde dat door het mangroveproject de moeder en de vader de kans kregen om regelmatig op het project te werken. Dankzij deze banen geniet het gezin elke maand van een stabiel inkomen, waardoor ze hun kind naar school konden sturen. Dit lijkt een kleine impact, maar een goede opleiding is de sleutel tot een betere levenskwaliteit en opent deuren in de toekomst”. Sarah (Chief Ecological Officer)

Sarah Madagaskar school Akamasoa

Meer nieuws over Go Forest

april 23, 2024
Go Forest herstelprojecten ter verlichting van de druk op primaire bossen
maart 6, 2024
Navigeren door Green Marketing: 5 belangrijke do’s & don’ts in duurzame communicatie en marketing
januari 31, 2024
2023 wrapped: ons jaarverslag

We planten bomen waar ze het belangrijkst zijn