Go Forest logo

ZEB Case

Van 9 tot 16 oktober loopt de Week van het Bos: het moment bij uitstek voor ZEB en Go Forest om hun samenwerking bekend te maken. De multibrand fashion store en het bomenbedrijf slaan de handen in elkaar en gaan mangrovebomen planten in Madagaskar. ZEB-klanten kunnen een bijdrage leveren vanaf 1 euro en zo samen een groenere wereld creëren.

Duurzamer consumeren

Onze ecologische voetafdruk is veel te groot. ZEB is zich er terdege van bewust dat de mode-industrie daar een belangrijk aandeel in heeft. De Belgische winkelketen nam daarom al heel wat maatregelen: van standaard digitale kassatickets tot herbruikbare zakken, maar ook een grondige selectie van partnermerken en eigen lokale producties met bewuste materialen.

Een boom in je winkelmandje

Vandaag gaat ZEB nog een stap verder. Naast rokken, jurken, broeken en T-shirts kan je vanaf nu ook bomen kopen in alle 74 winkelpunten én in de webshop van de multibrand fashion store. Elke ZEB-klant kan bij het afrekenen een bijdrage doen aan de planeet door 1 euro aan het kassaticket toe te voegen. Voor elke 2 euro die ZEB ontvangt, wordt door Go Forest een boom geplant in het mangrovegebied in Madagaskar.

“We moeten allemaal meer vertrekken vanuit de visie “Buy something, give something back”. Bij ZEB krijgen consumenten nu de kans om bij hun aankopen iets terug te geven aan de planeet en dat vind ik fantastisch!”  – Sarah Parent (co-founder & Chief Ecological Officer bij Go Forest)

Een keuze met impact

Go Forest kiest ervoor om bomen te planten daar waar ze zowel ecologisch als sociaal de grootste impact hebben. Voor de samenwerking met ZEB viel de keuze op Madagaskar: het eiland is het vijfde armste land ter wereld en kreeg het de voorbije decennia zwaar te verduren. Vandaag leeft ruim 77% van de Malagassische bevolking onder de armoedegrens. Maar liefst 87% heeft geen of beperkte toegang tot elektriciteit en slechts 30% van de Malagassiërs heeft toegang tot drinkwater. In 2021 riep de VN de hongersnood in Madagaskar uit tot de eerste hongersnood die volledig toe te schrijven is aan de klimaatverandering.

Red het oerbos

In Madagaskar is nauwelijks 10% van het oerbos nog intact, met alle gevolgen van dien voor het klimaat en de biodiversiteit maar ook voor de mensen die er wonen. Door het mangrovegebied in Majunga opnieuw te beplanten, wordt de klimaatverandering rechtstreeks tegengegaan. Mangroves, die door ontbossing in een schrikbarend tempo verdwijnen, vormen immers een belangrijk deel van het ecosysteem. Tegelijk steunt ZEB de lokale gemeenschappen want met dit project worden een heleboel jobs gecreëerd, goed om een dorp van klimaatmigranten een duurzamere bron van inkomsten te geven.

Elke bijdrage vanaf 1 euro helpt om de impact op het klimaat terug te dringen en duurzame jobs te creëren. Zo hopen ZEB en Go Forest een zo groot mogelijke ecologische en maatschappelijke impact te creëren, samen met de klanten. ZEB mikt daarbij op minstens 5000 geplante bomen per jaar. Via de website kan iedereen de vooruitgang van het ZEB-mangrovebos volgen.

Klik hier voor meer informatie over de samenwerking en verken de mangroves op de ZEB area pagina

Over ZEB

Duurzaamheid heeft altijd hoog op de agenda gestaan bij ZEB. Om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken, lanceerde de Belgische multibrand fashion store doorheen de jaren verschillende duurzame initiatieven. Vandaag wil ZEB het voortouw nemen en een positieve verandering op grote schaal in gang zetten. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we reuzenstappen zetten richting een duurzamere levensstijl. Door de krachten te bundelen met merken, leveranciers en consumenten, kan een relatief kleine groep als ZEB meer dan 2 miljoen mensen mobiliseren.