Go Forest Logo wit

Samen planten we de toekomst, boom voor boom!

Een samenwerking tussen Circet & Go Forest.

Circet x Go Forest

Circet Benelux en Go Forest slaan de handen in elkaar voor een duurzaam avontuur met de lancering van het Circet Bos. Dit groene initiatief is onze volgende stap naar een milieubewuste toekomst en vermindering van onze ecologische voetafdruk. We planten 2000 bomen, verdeeld over twee centraal gelegen locaties: Lasne Maransart (België) en Eerbeek (Nederland). Deze locaties zijn met zorg gekozen om maximaal bij te dragen aan de gezondheid van onze planeet.

Maar hier houdt het niet op! 

Als onderdeel van onze missie betrekken we graag onze collega’s. Via ons platform hebben jullie de mogelijkheid extra bomen aan te planten en actief bij te dragen aan de groei van het Circet Bos. Samen creëren we niet alleen een groenere planeet, maar sturen we ook een krachtige boodschap van betrokkenheid en duurzaamheid. Doe mee en laat ons samen het verschil maken!

België 🇧🇪

  • Boom in BE
     6,70

Locatie: Lasne Maransart (40 km van Brussel)
Project: herbebossing van 1,7 hectare met 4200 bomen
Timing: plantseizoen winter 2023-2024, laatste toevoegingen in 2024
Reden voor herbebossing: Herbeplanting is nodig omdat er geen natuurlijke zaailingen (behalve berk) op het perceel staan. Diversificatie van soorten is nodig voor veerkracht tegen klimaatverandering.
Boomsoorten: 80% Wintereik, 10% Winterlinde, 10% Byzantium hazelnoot.
Organisatie van de beplanting: In het midden van het perceel planten we gemengde rijen van 3 eiken en 1 linde, in een verspringend patroon (2×2,5m). Aan de rand van het perceel planten we 4 rijen langs de weg naar het noorden.

Nederland 🇳🇱

  • Boom in NL
     6,70

Dit restauratieproject van 0,75 ha bevindt zich in Coldenhove, Eerbeek. Tijdens de winter van 2023-2024 planten we 3400 nieuwe bomen in rijen en houden we rekening met natuurlijke regeneratie. De zaden worden geleverd door Bosgroep en de boomsoorten die geplant worden zijn kastanjebomen, thuja, ceder en douglasspar.


De vorige opstand bestond voornamelijk uit naaldhout, zoals sparren die werden aangevallen door de schorskever. Daarna bleven er alleen dode bomen over op het perceel.


In het verleden trof de schorskever vooral zwakke bomen, die niet in staat waren om harsen of andere verbindingen aan te maken om zich tegen het insect te beschermen. Maar sinds de klimaatverandering – en dus de temperatuurstijging – is er een grote toename van het insect en de verspreiding van uitbraken heeft een groot deel van de Europese naaldbossen aangetast. Uitbraken van boomdodende schorskevers hebben ongekende hoogten bereikt in naaldbossen op het noordelijk halfrond en zullen naar verwachting verder toenemen door klimaatverandering. Deze gebeurtenis heeft opnieuw het belang aangetoond van een gevarieerd bos dat beter bestand en veerkrachtig is tegen verstoringen.


Het hoofddoel van dit project is het herstel van het bosgebied door de aanplant van een mix van soorten om de creatie van een divers en multifunctioneel bos te bevorderen. Dit bos moet in staat zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en tegelijkertijd een breed scala aan ecosysteemdiensten te leveren op het gebied van biodiversiteit, hout, lucht- en waterzuivering, koolstofopslag, menselijke gezondheid, enz.