Future Credits-programma

Met onze eigen onderscheidende benadering van carbon credits blijven we prioriteit geven aan wat voor ons het belangrijkst is: een tastbare impact maken en bij elke stap transparantie garanderen.

Carbon credits

In een wereld waar verantwoordelijkheid voor het milieu voorop staat en zowel individuen als bedrijven hun onvermijdelijke uitstoot proberen te compenseren, bieden carbon credits een krachtige oplossing. Bovendien sturen ze essentiële fondsen naar cruciale natuurbehouds-, herstel- en energietransitieprojecten.

Bij Go Forest hebben we ons eerst gericht op niet-gecertificeerde maar toch kwalitatieve projecten, waarbij de juiste bomen in de juiste regio’s groeien met nadruk op de impact op het veld in plaats van op het voltooien van het volledige certificeringsproces. Omdat enkele projecten, net als wij, verder volwassen zijn geworden, hebben we besloten om voor deze projecten carbon credits te genereren. Deze credits kunnen niet alleen de kwaliteit van ons project verder verbeteren, maar ook onze impact vergroten. Tegelijkertijd willen we dicht bij onze core business blijven: op een transparante manier bomen planten met impact. Met onze eigen aanpak van carbon credits zijn we ervan overtuigd dat we beide kunnen combineren.

Laten we nu eens kijken naar de basis: wat zijn carbon credits? Een carbon credit vertegenwoordigt één ton CO2 die uit de atmosfeer wordt verwijderd of vermeden door klimaatprojecten zoals het planten van bomen, het beschermen van bossen of initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie. Een belangrijke eigenschap van de credits is dat ze alleen beschikbaar zijn dankzij deze projecten, een concept dat bekend staat als ‘additionaliteit’. Deze projecten voldoen aan internationale normen en ondergaan een strenge certificering door auditorganisaties. Eenmaal uitgegeven, worden de resulterende credits geregistreerd in openbare databases, kunnen ze worden verkocht en uiteindelijk worden ‘retired’. Als je een credit retired, wordt het gebruikt om de uitstoot te compenseren, waarna het geschrapt wordt uit de database, het zijn waarde verliest en bedrijven bepaalde claims kunnen maken, zoals ‘net-zero’.

Unieke aanpak: investeren in de toekomst

Dit is waar het interessant wordt: wat is onze unieke aanpak? Wij verkopen geen carbon credits, maar wij stellen jou in staat jouw eigen carbon credits te ontwikkelen via onze herbebossingsprojecten. Dit om transparantie en traceerbaarheid te garanderen.

Door het planten van bomen kunnen we vrij nauwkeurig berekenen hoeveel CO2 er jaarlijks wordt opgevangen in de resulterende biomassa. Momenteel berekenen we de vastgelegde CO2 op basis van gemiddelden en controles met digitale tools zoals Genvision. In ons credit-programma beginnen we met het planten van bomen. Om de drie jaar laten we een (derde partij) externe audit uitvoeren om de daadwerkelijke verwijdering te berekenen en de impact die we hebben gemaakt te certificeren. Het resultaat zijn gecertificeerde carbon credits om jouw uitstoot te compenseren. Wanneer jouw investering in credits of reducties groter is dan de credits die nodig zijn voor jouw compensatiestrategie, verkopen wij de resterende credits aan andere bedrijven die deze nodig hebben voor hun eigen compensatie.

Bij de opstart van dit programma concentreren we ons op onze projecten in DR Congo en Madagaskar. Beide landen hebben te maken met een hoge mate van ontbossing, armoede en de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd zijn onze projecten in deze gebieden professioneel, zeer kwalitatief, en klaar om op te schalen, en kunnen carbon credit projecten de levens van velen aanzienlijk verbeteren.

Net zoals het ontwikkelen van kwalitatieve projecten is herbebossing een langetermijnengagement, en we zoeken partners die onze visie op duurzame verandering delen. Als jij bereid bent te investeren in een project dat maximale transparantie, tastbaarheid en traceerbaarheid biedt, sluit je dan aan bij onze missie om een groenere, gezondere planeet te creëren voor toekomstige generaties.

Download de whitepaper

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden opgeslagen zodat wij het verzoek kunnen volgen. Meer informatie over wat wij met jouw gegevens doen vind je in ons Privacybeleid.

FAQs

In zowel Congo als Madagaskar hebben we speciale ruimtes voor gecertificeerde en niet-gecertificeerde projecten. Het belangrijkste verschil tussen beide is het aantal audits, controles en onderzoeken dat wordt uitgevoerd op het boomplantinitiatief. Voor niet-gecertificeerde projecten zijn berekeningen van CO2-vastlegging gebaseerd op gemiddelden en wordt onderhoud en monitoring uitgevoerd door de lokale partner en Go Forest. Bij het ontwikkelen van carbon credits vinden eerst haalbaarheidsstudies en het vaststellen van een nulmeting plaats. Na het planten worden er continu monitoring en metingen uitgevoerd volgens strenge internationale normen om de CO2 die in biomassa wordt opgevangen correct in kaart te brengen, met behulp van experts en validatie door derden.

We besloten dit initiatief in Congo en Madagaskar te lanceren. Beide landen hebben te maken met een hoge mate van ontbossing, armoede en de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd zijn onze projecten in deze gebieden professioneel, zeer kwalitatief, en klaar om op te schalen. Lees er meer over in onze whitepaper of neem contact op voor meer informatie over onze projecten.

Onze gewone boomplantinitiatieven zijn geprijsd per boom. Voor de gezamenlijke ontwikkeling van carbon credits wordt een soortgelijke aanpak gevolgd, maar vanwege de schaalgrootte wordt de initiële ontwikkeling per hectare berekend. Na de initiële ontwikkeling wordt rekening gehouden met terugkerende kosten voor onderhoud, monitoring, audits en certificering.

Net zoals bij onze gewone initiatieven, houden onze impactdashboards je voortdurend op de hoogte van de voortgang die we op het terrein boeken. Via de dashboards houden we niet alleen jou op de hoogte, maar ook al jouw stakeholders. Na elke certificeringsperiode wordt een volledig auditrapport gedeeld.

Omdat we ernaar streven impact te creëren op milieu- en sociaal vlak, streven we er in de eerste plaats naar om onze projecten in het Mondiale Zuiden te ondersteunen. In Europa is het Europese Carbon Removal Framework nog in ontwikkeling, dat naar verwachting aan relevantie zal winnen in de komende jaren. Naarmate de wetgeving zich blijft ontwikkelen, zullen we uiteraard ook rekening houden met Europa.

Ja, carbon credits die zijn gecertificeerd volgens internationale normen worden geaccepteerd in uw CO2-boekhouding en voor CSRD-verplichtingen.

Let's plan(t) the future!