Herbebossing in Armenië
In Armenië leeft 30 procent van de bevolking nog steeds onder de armoedegrens. Herbebossingsprojecten bestrijden woestijnvorming, gaan bodemerosie tegen, houden water vast en stimuleren plaatselijke gemeenschappen door banen te creëren en hun inkomen te verhogen.
+100K
Sed porttitor lectus nibh. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.
+100K
Sed porttitor lectus nibh. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.
+100K
Sed porttitor lectus nibh. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.
Ooit was Armenië een land met dichte bossen. Maar door de eeuwen heen
zijn ze geslonken door slecht landschapsbeheer, landbouw en illegale houtkap vanwege de energiecrisis in de jaren negentig, tijdens de eerste oorlog in Nagorno-Karabach.
Amper 11 procent van het land is nu nog bebost. 80 procent daarvan wordt bedreigd door woestijnvorming of is in zekere mate al woestijnachtig.
Het land wordt ook geconfronteerd met de negatieve gevolgen van de opwarming van de aarde: in de afgelopen 90 jaar is de gemiddelde jaartemperatuur met 1,23 °C gestegen, wat tot woestijnvorming en ontbossing van grote stukken land heeft geleid. In slechts 50 jaar is de hoeveelheid neerslag met 10 procent gedaald, waardoor er nu droogte kan heersen in gebieden die vroeger zeer vochtig waren.
Samen met onze partner of My Forest Armenia willen we beschadigde bosecosystemen herstellen door middel van verschillende strategieën: inheemse boomsoorten planten, zaadjes planten in gebieden waar aan bosherstel wordt gedaan, snoeien en natuurlijke regeneratieprocessen stimuleren.
- 300 extra hectare veiliggesteld voor bomen
- 17 inheemse boomsoorten en 10 struiksoorten
- 2 kwekerijen en 1 broeikas
- 38 vaste medewerkers
- 70-90 seizoenarbeiders voor de aanplanting en het onderhoud
- 150 hectare reeds herbebost
- 300 hectare extra veiliggesteld voor bomen
Herbebossingsprojecten hebben per definitie een maatschappelijke functie.
Van het verzamelen van zaden tot het aanstellen van boswachters – door de bossen uit te breiden, krijgen lokale gemeenschappen meer zeggenschap. Ze krijgen een degelijke, nuttige opleiding, hebben een inkomen en doen tegelijk zinvol werk. Zo kunnen ze letterlijk nog eeuwenlang rechtstreeks profiteren van de voordelen die de bossen opleveren. De bestrijding van armoede en de toename van bossen zijn met elkaar verweven. Door de mensen te helpen, helpen we de bossen. Door de bossen te helpen, helpen we de mensen.
De biodiversiteit in stand houden door inheemse soorten te planten.
In Armenië loopt het plantseizoen voor bomen in de maanden maart, april en november.
Herbebossing
Go Forest richt zich niet alleen op biodiversiteit, maar wil ook gedragsveranderingen teweegbrengen om de onderliggende oorzaken van bodem- en ontbossingsproblemen aan te pakken. Ieder van ons kan een positieve impact hebben op de wereld van morgen.
- Perzische eik (quercus macranthera)
- Pijnbomen (pinus sylvestris en pinus hamata)
- Kaukasische peer (pyrus caucasica)
- Zwarte walnoot (juglans nigra)
- Maple trees
- Es
- Wilde lijsterbes (sorbus aucuparia)
- Wilde appel (malus orientalis)
- Oosterse beuk (Fagus orientalis)
- Linde
- Paardenkastanje (aesculus hippocastanum)
Een van de bomen die we planten is een Es
Geef om communities
Bij Go Forest planten we niet alleen bomen. We doen veel meer, zoals zorgen voor duurzame steun aan lokale gemeenschappen. Dat doen we aan de hand van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, die dienen als blauwdruk voor vrede en welvaart voor mensen en de planeet, nu en in de toekomst. Afhankelijk van de regio en het project, ondersteun je verschillende SDG’s. Ons project in Armenië richt zich op de volgende SDG’s:
Bezoek Armenië met ons!
Een project kan pas volledig ontdekt worden na het daadwerkelijk bezocht te hebben. Daarom bezochten Marte & Jacob in mei 2022 ons project in Armenië.
Wil je met ons mee op reis langs de verschillende plantlocaties en kwekerijen in Armenië? Bekijk dan deze video.
Let's plan(t) the future together.
Bossen zijn een belangrijke speler in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een groot deel van alle CO2 in de atmosfeer wordt door de bossen geabsorbeerd en opgeslagen in de vorm van organische koolstof in het hout en de bodem.
Helaas dragen ontbossing en verandering van landgebruik ook voor 17% bij tot het broeikaseffect. Maar een van de belangrijkste en eenvoudigste manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het creëren van een grotere biodiversiteit door het aanplanten van bossen. Dit is precies wat wij bij Go Forest, in samenwerking met bedrijven, aan het doen zijn.
Onze projecten
We houden ons niet alleen bezig met het planten van jouw bomen, maar verzorgen ze ook.
Start met planten
Helemaal klaar om je bedrijf naar een groener niveau te tillen? We vertellen je graag meer over onze visie en formules! Neem contact op met ons en word een leader for a greener world.