Go Forest logo

Wij planten bomen in Madagaskar

Madagaskar is een van de bijzonderste landen op het gebied van biodiversiteit. Toen het land zich ongeveer 160 miljoen jaar geleden afsplitste van het Afrikaanse continent, ontstond er een uniek ecosysteem met een buitengewone fauna en flora.

Go Forest Madagascar 2

Boslandbouw en mangroves

34

verschillende boomsoorten

5

kwekerijen

Ongeveer 95 procent van de reptielen, 89 procent van de planten en 92 procent van de zoogdieren op Madagaskar komen nergens anders op aarde voor.

Madagaskar heeft de afgelopen decennia veel te verduren gekregen en bevindt zich nog steeds in een kritieke situatie. 77,4 procent van de Malagassische bevolking leeft onder de armoedegrens en 87 procent heeft geen of beperkte toegang tot elektriciteit. Slechts 30 procent van de Malagassische bevolking heeft toegang tot drinkwater. In 2021 werd de hongersnood in Madagaskar door de VN uitgeroepen tot de eerste hongersnood die volledig toe te schrijven is aan de klimaatverandering. Amper 10 procent van het oerbos is nog intact.

Net als sociale onderneming Bôndy zijn we ervan overtuigd dat we de onderliggende oorzaken van de ontbossingsproblematiek op Madagaskar moeten analyseren en aanpakken om doeltreffend aan herbebossing te kunnen doen.

Menselijke activiteit is zonder twijfel de voornaamste oorzaak van ontbossing in Madagaskar. De inwoners van het platteland houden namelijk vast aan culturele tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is echter bewezen dat die tradities op lange termijn schadelijk zijn. Daarom proberen we zulke gewoonten te veranderen door lokale gemeenschappen te informeren. Door meer bewustzijn te creëren rond de milieuproblematiek en jobs te creëren, kunnen we een grote verandering teweegbrengen.

Boslandbouw en mangroven planten in Andramasina, Akamasoa en Tamatave

Een boom planten is niet ingewikkeld. Hem laten groeien is daarentegen veel complexer, want om een doeltreffend resultaat te behalen, moet aan bepaalde vereisten voldaan worden.

Boslandbouw

We hebben een model ontwikkeld waarbij we op landbouwgronden hoogwaardige soorten planten die economische en ecologische voordelen opleveren voor de plaatselijke bevolking. Daarnaast organiseren we opleidingen over nieuwe rendabele en duurzame landbouwmethodes. Zo proberen we het resterende oerbos uit te breiden en de nationale rijkdommen van het land te beschermen.

Mangroves

Door mangroven te planten, pakken we verschillende problemen aan en maken we Madagaskar groener. Met dit project bezorgen we een dorp met klimaatmigranten een duurzame bron van inkomsten. Madagaskar herbergt 2% van alle mangroven ter wereld, maar door ontbossing verdwijnen ze in een schrikbarend tempo.

Een van de bomen die we planten is de Mangrove boom

Geef om communities

Bij Go Forest planten we niet alleen bomen. We doen veel meer, zoals zorgen voor duurzame steun aan lokale gemeenschappen. Dat doen we aan de hand van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, die dienen als blauwdruk voor vrede en welvaart voor mensen en de planeet, nu en in de toekomst. Afhankelijk van de regio en het project, ondersteun je verschillende SDG’s. Ons project in Madagaskar richt zich op de volgende SDG’s:

Bezoek Madagaskar met ons!

Een project kan pas volledig ontdekt worden na het daadwerkelijk bezocht te hebben. Daarom bezocht Sarah in april 2022 ons project in Madagaskar.

Wil je met ons mee op reis langs de verschillende plantlocaties en kwekerijen in Madagaskar? Bekijk dan deze video.

Go Forest Madagascar 4

Let's plan(t) the future together.

Bossen zijn een belangrijke speler in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een groot deel van alle CO2 in de atmosfeer wordt door de bossen geabsorbeerd en opgeslagen in de vorm van organische koolstof in het hout en de bodem.

Helaas dragen ontbossing en verandering van landgebruik ook voor 17% bij tot het broeikaseffect. Een van de belangrijkste en eenvoudigste manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het creëren van een grotere biodiversiteit door het aanplanten van bossen. Dit is precies wat wij bij Go Forest, in samenwerking met verschillende bedrijven, aan het doen zijn.

Tanzania

7

tree species are planted

Argentinië

6

boomsoorten worden geplant

Europa

8

verschillende Europese landen

Onze projecten

We houden ons niet alleen bezig met het planten van jouw bomen, maar verzorgen ze ook.

Tanzania

Dit project richt zich op het herstel van bossen in het Magamba Nature Forest Reserve die in het verleden zijn afgebrand. De aanplant, het onderhoud en de monitoring worden gedaan door de lokale gemeenschappen.

Argentinië

Dit project pakt niet alleen de uitdagingen op het gebied van biodiversiteit aan, maar ook sociale problemen, door de voorwaarden te creëren die inheemse gemeenschappen in staat stellen te gedijen, terwijl de biodiversiteit wordt hersteld.

Europa

We voeren herbebossingsprojecten uit in België, Ierland, Portugal, Spanje, Italy, Frankrijk, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk… Projecten in andere Europese landen kunnen aangevraagd worden.

Madagaskar

De biodiversiteit van Madagaskar is heel bijzonder. Het land heeft zijn eigen ecosysteem en prachtige wilde dieren ontwikkeld sinds het zich 160 miljoen jaar geleden afsplitste van het Afrikaanse continent.

België

Duizenden hectaren bos verdwijnen in België. We maken onze landelijke gebieden weer veerkrachtig door herbebossingsprojecten uit te voeren doorheen het hele land! Steun duurzame land- en bosbouw in België.

Armenië

In Armenië wordt met herbebossingsprojecten woestijnvorming bestreden, bodemerosie bestreden, het water beschermd en de plaatselijke gemeenschappen mondiger gemaakt door werkgelegenheid te scheppen en hun inkomen te verhogen.
VERTICAL congo

Congo

Onze partner in Faja Lobi werkt aan een geïntegreerd project van herbebossing & duurzame ontwikkeling om de uitdagingen van een veranderend klimaat en sociale ongelijkheid het hoofd te bieden.  
VERTICAL PERU

Peru

De biodiversiteit in het Peruaanse Amazonegebied beschermen en regenereren. Samen met onze herbebossingspartner Camino Verde is het onze missie om de boslandschappen te herstellen door gemeenschappen te versterken.

Start met planten

Helemaal klaar om je bedrijf naar een groener niveau te tillen? We vertellen je graag meer over onze visie en formules! Neem contact op met ons en word een leader for a greener world.