Vorige week bezochten we ons project in Armenië en, wauw. We zijn onder de indruk van de natuur; geïnformeerd over de huidige problemen; op de hoogte van nieuwe verzorgings-, mulch- en planttechnieken; ontroerd door de impact van het project; en vooral zeer hartelijk verwelkomd door onze Armeense partners. Armenië is een land in West-Azië en het is de thuisbasis van een indrukwekkende keten bergen, een verscheidenheid aan microklimaten en veel buitengewoon vriendelijke mensen. Voor individuen of bedrijven in Europa is Armenië niet de meest voor de hand liggende keuze om bomen te planten. Wij weten het. We hebben echter ontdekt dat het planten van bomen in Armenië voordelen heeft voor ons allen.
Een groen schild voor ons allemaal
De eerste reden om regio’s in Armenië te bebossen is de aanwezigheid van een fenomeen dat lijkt op woestijnvorming. Woestijnvorming toont zich, bijvoorbeeld, in de Sahara woestijn: de woestijn breidt zich uit naar gebieden die ooit nog vochtig en nat waren. Dit fenomeen wordt vaak veroorzaakt door klimaatverandering en veranderende weerpatronen. In West-Azië ligt de grens tussen droog en nat gebied pal in Armenië. Zo is Iran – ten zuiden van Armenië – grotendeels droog, terwijl Georgië – ten noorden – nog helemaal groen is… tot nu toe. De droogte trekt steeds meer naar het noorden, wat verschillende aspecten van leven op onze planeet bedreigt, waaronder biodiversiteit, voedselproductie, wilde dieren en de mens zelf.
Het planten van bomen in deze regio’s, die op de grens van droog en nat liggen, is gunstig om te voorkomen dat de droogte verder omhoog komt. Door bomen te planten kunnen we het natte gebied weer uitbreiden. Wanneer stukken land bebost zijn houden de wortels van deze bomen het water in de grond vast. Wanneer het land braak ligt en er geen bomen of andere soorten vegetatie groeien, stroomt het water gewoon door de bodem heen, wat bodemerosie en landdegradatie veroorzaakt. Aangezien slechts 11% van Armenië bedekt is met bos, is het nuttig om niet alleen gebieden te herbebossen (heraanplant van bomen in bosgebieden die negatief getroffen zijn door iets), maar ook te bebossen (bomen planten in gebieden zonder bos) om de totale bosdekking te vergroten.
De herbebossingsprojecten bestaan voornamelijk uit het beschermen van gebieden tegen (over)grazend vee en het vervolgens planten van een minimum aantal bomen. Zoals de experts ter plaatse zeiden: je kunt voelen dat de natuur klaar is om een bos te groeien, de omstandigheden zijn perfect, we moeten het alleen de kans geven om te regenereren. De planning van een bebossingsproject, daarentegen, vereist meer inspanning, aangezien elk aspect van het milieu, de bodem en de technische kant in overweging moet worden genomen. Er is op de locatie in kwestie al geruime tijd geen bos meer, dus er is geen systeem om te kopiëren.
Families weer bij elkaar brengen
Een tweede reden om deze bomen te planten, is dat bebossing- of herbebossingsprojecten in deze regio van Armenië de lokale economie ondersteunen en nauw verbonden zijn met de lokale gemeenschappen. Veel Armeniërs op het platteland moeten naar het buitenland gaan om werk te vinden. Deze mensen gaan, bijvoorbeeld, naar Rusland om in de bouwsector te werken. Dit betekent dat ze hun gezin geruime tijd moeten verlaten om een inkomen te verdienen. Door deze projecten op te zetten, worden veel banen gecreëerd: seizoensplanters, fulltime kwekerijmedewerkers, bewakers, infrastructuurwerker en nog veel meer. Ook leveren de niet-houtproducten voor de bomen een bron van middelen voor de lokale gemeenschappen.
Het project in Armenië is een prachtig project met sociale, economische en ecologische impact. Dit ligt exact in lijn met de missie van Go Forest. Bedankt, My Forest Armenia, voor het streven naar een betere wereld, en veel dank aan Taron, Vahe, Lilith en de rest van het team om voor ons te zorgen en ons rond te leiden.
De impact van dit project is wereldwijd en we mogen de urgentie niet onderschatten.
(Geschreven door Marte Greefs, Junior Project Manager – Go Forest)
Klik hier voor meer informatie over ons project in Armenië.